Алумни: Младите хора не търпим популизма, казват бъдещ специалист по политически пиар и бъдещ стоматолог

В поредицата Алумни представяме какво се случва с курсистите, които са оставили следа след себе си. В Алумни ще пишем за гордостта ни, че сме допринесли за създаването на стойностни хора; за избора на път и израстването на нашите курсисти; за влиянието, което сме имали върху формирането на светогледа им.

Алумни представя: 

Маглена Гуркова 

Маглена Гуркова е възпитаник на 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (СУ). В момента учи магистратура „Политически мениджмънт и консултиране“ във Философския факултет на СУ и специализира „Публична реч“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“.

Димитър Чоторов е студент във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в София. От тази година е и практикуващ стоматолог в учебната базата на факултета.  

Двамата разказаха пред БТА за пътя на израстването си, за хората, които са им помогнали в развитието им, за мечтите си. Убедени са, че ще останат да живеят и работят в България. Димитър има за цел един ден да създаде различни здравни проекти за повишаване на достъпа до здраве на по-слабо населените региони у нас. Маглена иска да се занимава с политически пиар и след натрупан професионален опит да стане университетски преподавател.

Вярват в силата на своето поколение. „Силно вярвам, че сегашният елит ще бъде заменен от нас и ще поемем контрола над собственото си време“, каза Димитър Чоторов. „Харесвам липсата ни на обвързаност с обстоятелствата – работим с гъвкаво работно време, не се страхуваме от промени, комуникираме свободно и в условия на физическа, езикова и часова дистанция“, заяви Маглена Гуркова.

Следва пълният текст на интервюто.

Как се насочихте към специалността, която изучавате?  

Маглена Гуркова: – Винаги съм знаела, че ще се занимавам с пиар и публични комуникации. Беше въпрос на време да завърша гимназия и да кандидатствам във Факултета по журналистика и масова комуникация. 

Пътят към осъществяването на смислените дела, които устояват на времето, минава през качествено проведените комуникации с обществеността.

Димитър Чоторов:  – През годните, прекарани в планински преходи и в спортната зала винаги съм помагал на хората да преодоляват травмите и контузиите си. След поредица ортодонтски лечения, през които самият аз преминах, започнах да се интересувам от специфичен клон на ортопедията, а именно – денталната медицина. Сега имам възможността да се обучавам, да карам стажове и да посещавам курсове при най-добрите в областта и следвам съветите им относно бъдещия ми професионален път.  

Какво Ви доставя най-голямо удоволствие в това, което учите?

Димитър Чоторов: – Всички усилия си струват, когато малко след края на лечението пациентът каже: „Имах Ви доверие, чувствах се сигурен във Вашите ръце, дори не вярвах, че е възможно да се случи това, което направихте за мен“. 

Обичам да ходя на конгреси, събития и практически курсове по всякакви професионални теми, да се развивам и да работя с колеги по различни дентални проекти. Истинското удоволствие идва когато установя, че днес мога да лекувам по-комплексни случаи от вчера, че всяка минута, инвестирана в учене, си е заслужавала. 

Маглена Гуркова: – Комуникацията с преподавателите – ежедневно имам възможността да се срещам с професионалисти от различни сфери, да се уча от опита и от човещината им. 

Българското висше образование има своите проблеми, но все още има преподаватели, които превръщат студентите в достойни личности.

Коя е повратната точка в процеса на развитието Ви досега? Кои са хората, повлияли Ви в най-силна степен?

Маглена Гуркова: – Във Факултета по журналистика и масова комуникация преди се кандидатстваше с писмен и устен изпит по журналистика. В процеса на подготовка за тези тежки, но смислени изпити се запознах с г-жа Ана Димитрова. Краен провокатор и безкомпромисен перфекционист. Тя ме научи, че алтернативата на доброто представяне трябва и може да бъде само най-доброто представяне. Нищо по-малко от това. 

По време на бакалавърското си обучение имах възможността да проведа стаж в една от най-успешните агенции за стратегически комуникации (V+O Communication), в Българската национална телевизия и в Администрацията на президента. Срещах се с професионалисти, които ми предаваха опита и вдъхновението си, показаха ми реалните параметри на специалността и всеобхватността на възможностите. Съветвам всички студенти да търсят стажове, както се казва – „да грабят с пълни шепи“ от опита на другите.

Димитър Чоторов: – Имал съм възможност да общувам с невероятни хора, всеки от които е допринесъл много за моето развитие. Но един човек има специално място във всичко, което съм днес. 

През цялото ми детство съм бил смотан, твърдя го с …гордост. Не искам да ме разберете погрешно, животът ми беше страхотен, спортувах, учих, с моите родители всеки уикенд пътувахме към красиви места из страната. Но от социална гледна точка никога не съм бил душата на компанията или лидерът в групата. И тогава се появи един човек, който промени всичко и то с размах, без да ме пита искам или не. Това е Пепа Пенева, основателката на фондация Open space. Тя повярва в мен, даде ми възможност да пътувам по различни проекти на програмата „Еразъм+“, позволи ми да експериментирам във всяка сфера, към която проявявах интерес. Даде ми правото да греша – да мога да се провалям, да се излагам по различни начини, на различни места и пред различни хора. Така ми позволи да изградя у себе си всички онези качества, на които мога да разчитам всеки ден. Изправи ме пред най-големите ми притеснения – да ръководя екипи с хора от цял свят, в чужда държава, на чужд език, по тема, която ми е непозната. По време на един от най-големите европейски обучителни лагери в Грузия бях единствен представител на България, три седмици се обучавах по теми като публична реч, ръководене на екипи, писане на проекти и мотивиране на съмишленици. Това беше моментът, в който трябваше да приложа всичко научено през годините от Пепа Пенева и се върнах от лагера с редица успехи от поставените ни там задачи. Върнах се повярвал в себе си. 

В скалата на ценностите Ви какво стои най-високо?

Маглена Гуркова: – Истината. 

Димитър Чоторов: – Любопитството и стремежът към нещо по-добро. Стремя се да бъда любопитен и наблюдателен, да облагородявам максимално средата около мен и се надявам един ден хората да правят света край тях по-красив – не защото трябва, не защото някой ги е накарал, ами просто защото… Защото така!

Какво харесвате и какво не харесвате във Вашето поколение? 

Маглена Гуркова:  – Харесвам липсата ни на обвързаност с обстоятелствата – работим с гъвкаво работно време, не се страхуваме от промени, комуникираме свободно и в условия на физическа, езикова, часова дистанция.

Не харесвам консуматорското мислене – самоцелно консумираме и съдържание в социалните мрежи, и емоции, чувства, взаимоотношения. Не виждаме смисъл да се борим с трудностите, защото знаем, че винаги ще дойде нещо ново.

Димитър Чоторов: – Моето поколение е страхотно, има будни и млади хора, които искат да се учат и развиват, имат строг морален компас и правилна ценностна система. Силно вярвам, че сегашният елит ще бъде заменен от нас и ще поемем контрола над собственото си време. 

Но по една или друга причина има определена прослойка от нашето поколение, която сякаш е загубила своята идентичност. Когато се скарат с някого, тези хора задават въпроса: „Ти знаеш ли кой съм аз?“. Явно самите те търсят точно този отговор. Искам да им задам друг въпрос: „Струва ли си?“. Струва ли си да драскаш със спрей по чисто новата фасада на сграда, за която хора като майка ти и баща ти, са заделили от заплатите си. Струва ли си да караш пиян? 

Какво харесвате и какво ви дразни в по-старите поколения?

Маглена Гуркова: – Харесва ми как поколенията, израснали без интернет, общуват по-човешки.

Не харесвам избирателното предаване на съдържание. Младите хора имаме нужда да разбираме историческите причинно-следствени връзки фактологически, а не чрез емоционално и користно пречупване на база политически и други възгледи.  Ако не познаваме истинската история, ще повторим грешките на предците си. 

Димитър Чоторов: – Всяко поколение е различно, няма как да няма напрежение между хора, които са се борили с различни проблеми и растат в различни времена. Не мога да критикувам поколение, което е живяло през времена, които не познавам. 

Ще кажа за какво им се възхищавам. Радва ме като видя дядо, тръгнал към центъра с бяла риза и сако – това е човек, който никога не би изневерил на собствените си принципи как трябва да изглежда един мъж. Възхищавам се, като видя майка, която може да омеси сама питката за Коледа и козунака за Великден, но не защото не ги продават в магазина, а защото се е постарала да научи поне нещо за традициите, с които са живели нашите баби и дядовци. Уважавам всеки баща, който има уменията да прави дребните ремонти вкъщи, не защото няма майстори, а защото е отделил време, да се погрижи за своето семейство и да знае, че каквито и времена да престоят, той може да им осигури комфортен начин на живот. 

В едно изречение: харесвам борбеността и способността на поколението преди нас да решава проблеми, с които не се е сблъсквало преди и чиито решения ги е нямало наготово. 

И двамата смятате, че умението да се държи публична реч днес е особено важно. Моля да обясните защо.

Маглена Гуркова: – В публичното пространство трябва да присъстват грамотни оратори. Те формират лексикалната, граматическата и правоговорната обществена норма. Това е единственият начин книжовният български език да бъде съхраняван и активно използван.

От съдържателна гледна точка – на българската общественост са необходими оратори със силни аргументи по същество. Младите хора не търпим популизма. 

Димитър Чоторов: – Няма по-ценно умение от това човек да може да се изразява. Няма значение колко велики идеи имаш, ако не можеш успешно да ги предадеш в целия им цвят и сила, те избледняват и изчезват. Вече нямаме търпимост към празните приказки и популистките слова. 

Как си представяте Вашето развитие, как се виждате след години? Мислите ли да останете в България?

Димитър Чоторов:  – На първо място искам да имам собствена дентална практика, в която да съм в началото сам, а после да събера екип от млади и ентусиазирани специалисти. Ако успея, с радост бих развил различни дейности, даващи възможност на младите хора да останат в България. Имам за цел да създам различни здравни проекти за повишаване на достъпа до здраве в по-слабо населени региони. А един ден, когато натрупам необходимите опит и компетенции, да заема ръководна обществена позиция – с радост бих поел отговорността за това. 

Да, ще остана в България. Защото мога да променя средата край мен, защото виждам смисъл. Защото вярвам, че ако всеки човек промени средата край себе си, всички ще живеем по-добре и по-балансирано отпреди. Ще завърша с този любим цитат от „Полет над кукувиче гнездо“: „Вярвам, че мога всичко, но дори и да се проваля – „Аз поне опитах“, а ти опита ли?“ 

Маглена Гуркова: – Искам да се занимавам с политически пиар и след натрупан професионален опит да стана преподавател във Факултета по журналистика и масова комуникация. И майка.

Мисля да остана в България. Искам да работя за родината си и да инвестирам енергията си в развитието на страната.

Разкажете за заниманията, с които разпускате. 

Маглена Гуркова: – Част съм от трупата на театъра на Софийския университет. Прекарвам немалко от времето си в репетиции. 

А в малкото свободни часове – обожавам да прекарвам време с малкия ми брат Константин, да похапвам „хижарска храна“ в хижа „Алеко“ и да посещавам любимото си място – пантеона „Майка България“ в Гургулят. За съжаление, монументът е в окаяно състояние. Иска ми се един ден да допринеса за неговото възстановяване.

Димитър Чоторов: – За мен спортът е изключително важна част от ежедневието ми – посещавам залата по спортно катерене три пъти седмично, по два часа и половина, а два пъти седмично ходя на стречинг. Тези две занимания ми позволяват да седя неподвижен, докато работя, без това да рефлектира върху здравето ми. 

С моята приятелка ходим много на зимен и летен алпинизъм и скално катерене. През това лято изкачихме връх Триглав, за един ден, от северната стена, а зимата преодоляхме връх Мальовица. Винаги нося със себе си фотоапарат и се наслаждавам да правя интересни кадри от местата, които посещаваме. Следващата ни цел е връх Арарат, Турция (5165м), а след него и Елбрус. Преди всяка такава екскурзия прекарваме дни наред в бягаме на Витоша, за да се подготвим. Без значение колко съм натоварен през зимата в университета, абсолютно задължително за мен е да не пропусна най-хубавите дни за каране на ски. 

Маглена Гуркова е възпитаник на Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Темата на бакалавърската ѝ дипломна работа е „Френска политическа култура. Паралели с българската политическа публичност“. В момента учи магистратура „Политически мениджмънт и консултиране“ във Философския факултет на СУ и специализира „Публична реч“ в Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) „Кръстьо Сарафов“. Част е от актьорската трупа на театър „Алма Алтер“ към Софийския университет. В един от най-новите спектакли на театралната лаборатория – „България, земята на убитите поети“ прави и своя режисьорски дебют. Гордее се, че е завършила 9.ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. 

Димитър Чоторов е студент във Факултета по дентална медицина на Медицинския университет в София. От тази година е и практикуващ стоматолог в учебната базата на факултета. Участвал е в множество международни обмени и обучения по програма „Еразъм“ (програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа). Запален пътешественик, любител на планински преходи. Екстремните спортове и фотографията са сред любимите му хобита.